De betere website

De betere website heeft een webapplicatie. Wat is dit precies, wat betekent het voor je site en wat betekent het voor je bedrijf?

Webapplicatie

Een webapplicatie is een interactief stuk van je website. Waar bij de normale functionaliteit je responses uitwisselt tussen de server en je computer kan een webapplicatie acties uitvoeren in je browser. Denk bijvoorbeeld aan een interactieve Excel sheet op je website. Al dit soort korte interacties zoals quizzen, dynamische vragenlijsten tot een programma als Salesforce kun je met een webapplicatie maken.

Op je site

Het integreren van zo een webapplicatie is dus technisch complexer dan een reguliere site. Daarom: door een ervaren webbouwer je webapplicatie laten bouwen. Deze zorgt ervoor dat de functionaliteit goed geïntegreerd is. Tegelijkertijd betekent dat ook dat je een duidelijke visie nodig hebt.

Aanpassen

Een van de meest gebruikte vormen van webapplicatie is een actief agenda voor afspraken. Daarmee kunnen klanten met hun account een afspraak inboeken daar waar ruimte is. Bovendien is deze tijd dynamisch aan te passen aan de dienst die je verleent. Nadat ze deze inboeken regelt zo een webapplicatie dat die tijd ook daadwerkelijk afgedekt staat en er niet dubbel geboekt wordt. Zo kun je veel gemakkelijker bijhouden welke klant wat wanneer wilt. Bovendien kunnen vaste of standaard vervolgafspraken automatisch ingepland worden. Erg handig, maar dat brengt natuurlijk verandering met zich mee. Zo zul je de normale routine van telefonisch of per mail contact weg uit je proces halen. Tegelijkertijd moet je zelf alert blijven op de input van klanten omdat ze niet eerst “langs jou” gekomen zijn. Het is belangrijk om je af te vragen of dat past in het proces en hoe gemakkelijk je die verandering kan doorvoeren. Verder is het goed om ambitie te hebben met je webapplicatie. Behalve dingen vervangen kan een webapplicatie ook compleet nieuwe opties open stellen zoals online verkopen of customization. Daarmee gaat je site echt waarde toevoegen. Dit betekent wel dat je een nieuwe tak van sport binnentreed, en dat je je organisatie opnieuw vorm moet geven om dit te accommoderen en te laten groeien. Een webapplicatie is dus serieus waardevol, mits je bereid bent serieus eraan te werken.

Passend?

Je hoeft niet perse een eigen visie al klaar te hebben liggen. Een ervaren webbouwer helpt je de opties te verkennen die mogelijk zijn met een website zodat je samen kan kijken naar je processen. Zo kan je goed onderzoeken of en wat voor webapplicatie past bij jouw organisatie.