Hoe je voor je bedrijf een professionele presentatie maakt

De PowerPoint-presentatie is al enkele jaren niet meer weg te denken uit het bedrijfsleven. Een nieuw product of dienst lanceren, een projectpresentatie geven of de jaarcijfers presenteren: dat doe je met behulp van een goede PowerPoint. Maar hoe zorg je er nu voor dat je een goede PowerPoint-presentatie maakt? Hoe sluit je presentatie goed aan op je verhaal? Het is immers zaak de aandacht van je publiek bij je verhaal te houden en een blijvende indruk achter te laten. Een goede presentatie helpt je daarbij. Vind je dat jouw presentatie beter kunnen? Dan is een PowerPoint laten maken tegenwoordig ook een optie. Wil je toch zelf aan de slag? Dan is een cursus PowerPoint een goed alternatief.

Do’s en don’ts

Je PowerPoint-presentatie moet jouw verhaal ondersteunen. Je wilt dat je publiek de noodzakelijke informatie van de presentatie onthoudt, dus zet je ondersteunende feiten en data in je presentatie. Het moet echter geen boekwerk worden, dus beperk de lengte van de tekst per slide zoveel mogelijk. Wil je toch tekst meegeven aan de toehoorders? Kies dan voor een hand-out waarin je de belangrijkste punten van je presentatie samenvat. Daarnaast is het verstandig een duidelijk begin en einde aan je presentatie te geven, voor een goede opbouw te zorgen en je presentatie beknopt te houden. Je publiek kan immers maar een beperkte hoeveelheid informatie onthouden. Gebruik daarnaast ook afbeeldingen om je verhaal te verduidelijken of te verlevendigen. Houd het altijd professioneel en voeg infographics, tabellen of instructies toe. Gebruik alleen fotomateriaal dat je verhaal ondersteunt. Soms kunnen humoristische afbeeldingen je verhaal versterken, maar wees er voorzichtig mee. Kies hier bij voorkeur alleen voor als je een interne presentatie houdt.

PowerPoint laten maken

Als er echt veel afhangt van een presentatie wil je erop kunnen vertrouwen dat je presentatie zelf in elk geval in orde is. In dat geval kun je een PowerPoint laten maken door een expert, iemand die de kracht van PowerPoint echt weet te benutten. Werk je bijna nooit met PowerPoint en ben je niet thuis in het programma? Dan is iemand anders je PowerPoint laten ontwerpen ook een goed idee.

Cursus PowerPoint

Uiteindelijk kom je er niet onderuit: het programma PowerPoint maakt een belangrijk onderdeel uit van interne bedrijfscommunicatie en communicatie naar klanten. Als je een baan hebt waarbij je vaak presentatie moet geven, is het verstandig je vaardigheden op het gebied van digitale presentaties bij te spijkeren. Een cursus PowerPoint kan je daarbij ondersteunen.