Hoe kies ik de perfecte serverkast?

Een serverkast kiezen is geen gemakkelijk klus. Je moet rekening houden met verschillende factoren. Daarnaast zijn de mogelijkheden eindeloos. Dit maakt het niet gemakkelijk. Hoewel een serverkast in de basis altijd hetzelfde is, maakt een producent het graag mogelijk alles op maat te bestellen. 

Toch moet je op rekening houden met bepaalde zaken. Deze zaken nemen we graag met je door. Zodat jij de perfecte serverkast uitzoekt en dat deze ook bestendig is voor de toekomst. 

1. Hoeveel units heb ik nodig? 

In een serverkast kun je meerdere units plaatsen. Hoeveel units jij nodig hebt, kun je van te voren berekenen. Tel simpelweg op hoeveel servers, panelen enzovoorts nodig zijn voor jouw perfecte kast. Maar let wel op! De kans is groot dat je gaat uitbreiden in de toekomst. Let daarom op dat je ook eventuele units voor de toekomst meetelt. 

2. Hoe hoog moet mijn serverkast zijn? 

Hoe hoog de serverkast moet zijn, hangt samen met het aantal units dat jij neemt. Dit kun je ook van te voren berekenen. De hoogte van een kast wordt aangeduid in U. Eén U is 4,445 centimeter en staat over het algemeen gelijk aan 1 unit. Wil je minimaal 9 units plaatsen? Dan heb je ook minimaal een hoogte van 9U nodig. 

3. Welke breedte moet mijn serverkast hebben? 

Vrijwel elke serverkast heeft een 19 inch profiel. Hierdoor kun je in principe bij elke breedte altijd jouw apparatuur plaatsen. Maar de breedte hangt samen met de werkruimte die jij wilt. Wanneer je kiest voor 600 mm brede kast, dan is jouw werkruimte beperkt. Wil je graag alle ruimte hebben om alles te plaatsen? Dan kies je uiteraard voor een bredere kast, zoals 800 mm. Zo heb je alle ruimte! 

4. Welke diepte moet mijn serverkast hebben? 

In elke serverkast valt gemiddeld 4 centimeter weg. Denk aan het feit dat een unit ook stekker heeft. Meet dus niet alleen de diepte van een unit op, maar meet hierbij ook de stekkers. Zo weet je precies welke diepte nodig is voor elke unit. 

Daarnaast doe je er slim aan om extra ruimte vrij te houden aan de achterkant van de kast. Zo kan de warme lucht zich makkelijker afvoeren. En voorkom je overhitting! 

5. Welke deur moet ik kiezen voor mijn serverkast? 

Bij serverkasten worden in principe altijd een geperforeerde deuren geleverd. Het is gemaakt van metalen geweven staaldraad. Deze deuren zorgen voor een optimale ventilatie. Wanneer je veel units plaatst, heb je ook zeker baat bij een geperforeerde deur. 

Patchkasten worden met name geleverd met een glazen deur. Deze worden ingezet bij kasten die minder externe warmte afgeven. De achterkant is vaak van staal. Het voordeel van een glazen deur is dat deze is geluids vaster is. Maar het houdt wel meer warmte vast. 

6. Vraag een expert om hulp 

De keuzes houden nog niet op bij deuren, hoogtes, breedtes en aantal units. Wil je de juiste keuze maken? Dan doe je er slim aan om een expert hulp te vragen. Ze helpen je de perfecte serverkast uitzoeken, die ook toekomstbestendig is.